Itinerar turistic: Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Salina Praid

iulie 3rd, 2011 Obiective TuristiceStiri turismZona Harghita Covasna 0 Comments

Pasionatul nostru prieten de pe Facebook, Ciprian Cobuz ne-a propus saptamana aceasata un scurt film ce prezinta itinerariul unei excursii la Lacul Rosu, continuind prin Cheile Bicazului iar la intoarcere catre Praid.

Ne-am adus aminte cu placere de acest traseu, fiind unul pe care l-am parcurs si noi in mai multe randuri, asa ca ne-am hotarat sa va impartasim cateva impresii din calatoriile noastre la Lacu Rosu.

 

Venind dinspre Gheorgheni, drumul spre Lacul Rosu, marcat de numeroase serpentine, dezvaluie turistului o minunata zona muntoasa cu pasuni orbitor de verzi, brazi uriasi, parauri repezi si minunate privelisti. Esti tentat sa te opresti la fiecare suta de metri pentru a admira sau a fotografia peisajul. Mergand mai departe pe Valea Hasmasului ajungem la Lacul Rosu, un adevarat monument al naturii.

Lacul Rosu este un baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, fiind cel mai mare lac natural de acumulare situat in zona montana din Romania.

Lacul s-a format relativ recent, intr-o zi de iulie in 1837, cand, dupa o serie de ploi torentiale si furtuni, o alunecare masiva de teren din Muntele Ucigasu a taiat calea Paraului Rosu, a paraului Licas si al paraului Oii, formandu-se astfel un baraj natural, fenomen foarte rar intalnit.

Numele lacului provine de la Paraul Rosu ce traverseaza straturi bogate in oxizi si hidroxizi din fier de culoare rosie purtand cu sine aluviuni pe care le depune in lac. De asemenea, numele este inspirat si de reflectarea purpurie in lac a Suhardului Mic, prezenta aluviunilor rosiatice si a stancilor de calcar roscat din jurul lui.

Cioatele de molid ce rasar din lac, impreuna cu nuantele rosiatice pe care le capata unori apa, creaza o imagine ce copleseste privitorul, sugerand efecte si senzatii inspaimantatoare. Desigur ca acestea au inspirat numeroase legende si mituri legate de Lacul Rosu, una dintre ele spunand ca in timpul catastrofei ce a format lacul cativa pastori au cazut victime pamantului iar sangele lor inroseste de atunci apa lacului.

Situat intr-o zona privilegiata, pe traseul ce duce catre Cheile Bicazului, Lacul Rosu a devenit un obiectiv turistic important si indragit de turisti. Daca sunteti in trecere, merita incercata o plimbare cu barca pe lac printre ramasitele trunchiurilor de molid. Atmosfera misterioasa, stancile coplesitoare, aerul tare de munte va face ca experienta sa fie de neuitat.

Cei ce doresc sa petreaca mai multe zile la lac pot gasi cazare la una din pensiunile din localitatea Lacu Rosu , existand posibilitatea organizarii de excursii, drumetii, urcari pe stanci. O plimbare la stanca Cohard-Mic nu trebuie ratata, de acolo putand fi admirata o superba panorama a Lacului Rosu, precum celorlalti munti din jur. Pentru traseul catre stanca Cohard-Mic urmariti indicatorul cu dreptunghiul albastru, traseul dureaza aproximativ o ora si jumatate dus-intors.

Vom continua descrierea itinerariului intr-un alt articol dedicat Cheile Bicazului.

About Romania Turistica

Salut Suntem echipa Romania-Turistica.ro si va oferim reteaua de bloguri Ro-Turistic.ro.

» has written 57 posts

No Comments


Linkuri Turism

  • Cazare in Eforie Nord Eforie Nord este cea mai populara statiune turistica de pe litoralul romanesc, locul in care turistii pot gasi cazare pentru toate buzunarele, de la pensiuni si hoteluri de 2 stele , pana la cele mai luxoase locatii de 4 si 5 stele. Gasiti aici tarife act 10
  • Cazare la Pensiuni in Romania Daca doriti sa gasiti o pensiune pentru a petrece un week-end la un gratar cu prietenii undeva in Romania, acesta este site-ul cel mai potrivit aici veti gasi numai pensiuni cu detalii despre dotarile locatiilor prezentate. 0
  • Cresa Toffy & Joy Cresa Toffy & Joy Braosv 0
  • Litoralul Romanesc Pe LItoral-Romania.ro se sunt prezentate numeroase oferte de cazare Hoteluri si Pensiuni de pe litoralul Romanesc. De asemenea se pot face rezervari direct la proprietari. 0
  • Pensiuni Munte Pentru cei ce cauta o pensiune la munte, Pensiuni-Montane.ro prezinta sute de oferte de cazare la pensiuni din Romania, evident in zone montane. 0