Litoralul sudic, “curăţat” prin taxa de paragină

iunie 13th, 2011 LitoralStiri turism 0 Comments

Hoteluri in paragina in sudul LitoraluliTaxa de paragină, aprobată în iarnă de consilierii locali din Mangalia, a început să aibe efecte vizibile în staţiunile din sudul litoralului, de la Saturn până la Neptun-Olimp. Astfel, peste 125 deţinători de active lăsate într-o stare jalnică au fost deja înştiinţaţi în scris că au de plătit în total peste 10 milioane lei. Printre cei vizaţi se numără şi autorităţile centrale, dar şi personaje asociate cu lumea interlopă, precum Nicu Gheară sau Nuredin Beinur.

Proprietarii erau obligaţi ca, până la 1 mai, să-şi renoveze imobilele sau să ia măsuri de conservare. Cum data a expirat, Primăria Mangalia a trimis înştiinţări de plată atât unor companii de stat, cum ar fi THR Marea Neagră deţinută de SIF Transilvania, cât şi unor firme private precum Romtelecom sau Enel. Aceeaşi măsură vizează şi firmele deţinute de unele personaje asociate lumii interlope, precum familia lui Nuredin Beinur, Marian Mocea sau Nicu Gheară.

Şi asta pentru că marea majoritate a unităţilor arată jalnic, mâncate de rugină, cu geamuri sparte, pereţi scorojiţi sau mobilier dezmembrat. Unele hoteluri sau terase sunt năpădite de verdeaţă fiind lăsate în diverse stadii de construcţie.

“Sunt agenţi economici care nu au înţeles că, având un imobil în sudul litoralului, nu-l pot lăsa de izbelişte într-o staţiune turistică. I-am atenţionat încă din iarnă că trebuie să ia măsuri, să le ridice standardele, deoarece nu se poate face turism printre prăpăstii şi dăramături”, explică primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac.

Taxe între 40 şi 400 de lei pe zi

Conform hotărârii Consiliului Local Mangalia din decembrie 2010, la o unitate cu suprafaţa desfăşurată sub 100 mp, taxa de paragină este de 40 lei/ zi, iar la un imobil de peste 100 mp taxa ajunge la 400 lei/zi şi se aplică pentru intervalul 1 mai – 30 septembrie.
“Au venit acum la mine cu scuze de genul o să văruim, o să aranjăm, dar este prea târziu, nu-i mai putem păsui, este o taxă votată“, spune primarul Mangaliei.
Localnicii din sudul litoralului sunt însă sceptici. “Ce să plătească ăştia domle, uitaţi-vă la acoperişul restaurantului de peste drum, mai e puţin şi intră ciorile prin el. Trebuie să facă şi guvernul ceva că le-au vândut hotelurile şi patronii s-au aruncat doar să câştige bani de la turiştii păcăliţi, în rest, n-au investit nimic, uite astea sunt ale celor de la Tutti Fresh, intraţi să vedeţi dacă au făcut ceva în anii ăştia”, comentează nişte muncitori din staţiunea Neptun.

Mai multe detalii pe EVZ.ro

Actualizare:

Comunicat de presa Asociatia Litoral – Delta Dunarii:

Asociatia Litoral – Delta Dunarii acuza decizia Prefectului Constantei de a ataca in instanta taxele pentru turism adoptate de Consiliul local Mangalia !

Taxa verde, taxa de paragina si taxa de promovare, instituite recent prin decizie a Consiliului Local Mangalia au fost introduse in urma nemultumirilor si sesizarilor majore , exprimate de ANAT , in numele Touroperatorilor de litoral , dar si de massmedia si de opinia publica in general , ca urmare a problemelor acute pe care le are Sudul Litoralului . Taxa de promovare a fost propusa de Asociatia Litoral cu un an in urma , atunci cand a solicitat tuturor Consiliilor locale de pe Litoral sa instituie aceasta taxa ca obligatorie pentru toti agentii economici din statiuni, pentru a putea asigura bugetul necesar activitatii de promovare a statiunilor , in conditiile in care Litoralul nu beneficiaza de promovare din partea statului .
Taxa de paragina a constituit chiar un subiect de dezbatere si a fost apreciat de catre MDRT ca si solutie de abordat pentru toate statiunile, la nivel national .

Daca Prefectul ataca in instanta deciziile de instituire a unor taxe care ar contribui major si deciziv la relansarea Sudului Litoralului , nu putem sa intelegem decat ca domnia sa nu se consulta prea des cu Ministrul Turismului , Elena Udrea , din moment ce nu stie ca aceste taxe si necesitatea impunerii lor au fost prezentate , dezbatute si agreate si la nivelul MDRT , de catre Asociatia Litoral , ca solutii pentru relansarea Sudului Litoralului .

In cadrul Consiliului Consultativ al Turismului , la nivelul MDRT , Asociatia LITORAL reprezinta interesele tuturor investitorilor privati si pe cele ale Consiliilor Locale si judetene de pe Litoral si dinDelta Dunarii .
Este inadmisibil ca statul lasa promovarea a 6 statiuni ” de interes national ” pe umerii unui Primar care are la dispozitie un buget local ce provine de la 40.000 locuitori ( prin comparatie,Constanta are 400.000 locuitori si intretine O statiune ! ) , si a unei Asociatii de promovare ( Litoral) care nu dispune de buget de la Guvern ;
In aceste conditii , singura solutie care ne ramane este instituirea de taxe locale pentru intretinerea statiunilor , si aceasta este cererea majora formulata in prezent de catre Federatia Asociatiilor de Promovare a Turismului din Romania , condusa de catre Asociatia LITORAL .

Cerem ferm Prefectului Constantei , reprezentant al Guvernului in teritoriu , sa renunte la atacarea in instanta a acestor taxe , esentiale pentru dezvoltarea statiunilor din Sudul Litoralului , continuarea actiunii sale reprezentand un atac la dezvoltarea turismului national, la Campania MDRT de promovare a Brandului Romaniei , precum si la Masterplanul pentru Turism , creat pentru Romania de catre Organizatia Mondiala a Turismului (OMT ) .
Totodata , solicitam Prefectului Constantei sa nu ia decizii ulterioare care afecteaza turismul pe Litoral FARA consultarea Asociatiei Litoral – Delta Dunarii , parteneriat public -privat care are ca misiune dezvoltarea si promovarea destinatiei .

Solicitam MDRT sa actioneze in consecinta pentru protejarea intereselor turismului din Sudul Litoralului , conform dezbaterilor si proiectelor comune pe care le deruleaza cu Asociatia Litoral – Delta Dunarii .

Corina Martin
Presedinte

Tags

About Romania Turistica

Salut Suntem echipa Romania-Turistica.ro si va oferim reteaua de bloguri Ro-Turistic.ro.

» has written 57 posts

No Comments


Linkuri Turism

  • Cazare in Eforie Nord Eforie Nord este cea mai populara statiune turistica de pe litoralul romanesc, locul in care turistii pot gasi cazare pentru toate buzunarele, de la pensiuni si hoteluri de 2 stele , pana la cele mai luxoase locatii de 4 si 5 stele. Gasiti aici tarife act 10
  • Cazare la Pensiuni in Romania Daca doriti sa gasiti o pensiune pentru a petrece un week-end la un gratar cu prietenii undeva in Romania, acesta este site-ul cel mai potrivit aici veti gasi numai pensiuni cu detalii despre dotarile locatiilor prezentate. 0
  • Cresa Toffy & Joy Cresa Toffy & Joy Braosv 0
  • Litoralul Romanesc Pe LItoral-Romania.ro se sunt prezentate numeroase oferte de cazare Hoteluri si Pensiuni de pe litoralul Romanesc. De asemenea se pot face rezervari direct la proprietari. 0
  • Pensiuni Munte Pentru cei ce cauta o pensiune la munte, Pensiuni-Montane.ro prezinta sute de oferte de cazare la pensiuni din Romania, evident in zone montane. 0