Cum a schimbat criza comportamentul turistilor romani: Top 5 tendinte

aprilie 11th, 2011 EconomicStiri turism 0 Comments

Pachetele turistice sunt mai ieftine decat inainte de criza, astfel ca romanii pleaca in vacante in numar la fel de mare, dar comportamentul lor a suferit modificari. DailyBusiness.ro a discutat cu jucatorii din piata de turism pentru a afla care sunt cele mai mari schimbari de comportament.

Se orienteaza mai mult spre destinatii all-inclusive

Specialistii in turism au sesizat ca perioada economica dificila a determinat din ce in ce mai multi turisti sa se orienteze spre vacante all-inclusive.

“Prin all-inclusive elimina necunoscuta preturilor dintr-o anumita destinatie. Nu se mai gandesc la cati bani le trebuie pentru mancare sau cat costa o cafea acolo”, explica Mircea Vladu, directorul Prestige Tours, o agentie care are in principal clienti cu venituri medii si peste medii.

Isi reduc durata vacantei

O alta tendinta nascuta in criza este reducerea perioadei vacantelor lungi cu cateva zile. Astfel, daca inainte de criza un turist pleca in vacanta pentru 2 saptamani, acum isi ia o vacanta de 10 zile sau daca pleca 10-12 zile, reduce durata la 7-8 zile.

O alta schimbare este diminuarea numarului de vacante. Cei care plecau de cateva ori pe an in strainatate mai inlocuiesc un sejur cu o vacante de week-end sau chiar au renuntat la o iesire.

Cauta reducerile cand vine vorba de shopping

Vladu spune ca bugetele turistilor romani pentru distractiile neincluse in pretul vacantei raman inca mai mari decat ale vesticilor, in ciuda crizei, dar ca acestia sunt mai orientati sa economiseasca prin diferite metode cum ar fi cautarea discount-urilor atunci cand fac cumparaturi.

Turistii romani au in general bugete de peste 150 euro pentru activitati extra in vacante, iar banii de buzunar se duc cu preponderenta spre sesiunile de shopping si activitatile de entertainment, cluburi sau spectacole.

Vaneaza ofertele speciale

Mioara Gheorghe, director operational al agentiei Happy Tour, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca turistii au inceput sa fie din ce in ce mai interesati de rezervarea de vacante la oferte speciale, chiar last-minute, spunand chiar ca in 2010 au asteptat mai mult ca niciodata ofertele de ultima clipa.

In general si pe partea de turism intern clientii au fost extrem de orientati dupa pachetele ieftine, iar agentiile au venit in intampinarea lor cu un land de programe speciale anul trecut. De altfel, oficialii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) au declarat in mai multe randuri ca ofertele speciale au tinut afacerile companiilor pe linia de plutire in aceasta perioada.

Turistii de lux mai taie din “extravagante”

Si turistii romani de lux au redus bugetele de vacanta in ultimii doi ani, dar au mentinut strandardele intacte.

Printre elementele taiate de pe lista cerilor turistilor de lux s-au numarat ambarcatiunile private sau masinile scumpe utilizate pentru transferul de la aeroport la hotel.

Autor: Cristina Mihai

sursa dailybusiness.ro

Tags

About Romania Turistica

Salut Suntem echipa Romania-Turistica.ro si va oferim reteaua de bloguri Ro-Turistic.ro.

» has written 57 posts

No Comments


Linkuri Turism

  • Cazare in Eforie Nord Eforie Nord este cea mai populara statiune turistica de pe litoralul romanesc, locul in care turistii pot gasi cazare pentru toate buzunarele, de la pensiuni si hoteluri de 2 stele , pana la cele mai luxoase locatii de 4 si 5 stele. Gasiti aici tarife act 10
  • Cazare la Pensiuni in Romania Daca doriti sa gasiti o pensiune pentru a petrece un week-end la un gratar cu prietenii undeva in Romania, acesta este site-ul cel mai potrivit aici veti gasi numai pensiuni cu detalii despre dotarile locatiilor prezentate. 0
  • Cresa Toffy & Joy Cresa Toffy & Joy Braosv 0
  • Litoralul Romanesc Pe LItoral-Romania.ro se sunt prezentate numeroase oferte de cazare Hoteluri si Pensiuni de pe litoralul Romanesc. De asemenea se pot face rezervari direct la proprietari. 0
  • Pensiuni Munte Pentru cei ce cauta o pensiune la munte, Pensiuni-Montane.ro prezinta sute de oferte de cazare la pensiuni din Romania, evident in zone montane. 0