România a câștigat concursul “Arborele European al Anului”

martie 20th, 2011 Obiective TuristiceStiri turism 0 Comments

Teiul nostru din comuna Leliceni, judetul Harghita a vost cel mai votat copac in cadrul concursului international “Arborele European al Anului”. Avand o vârstă impresionantă de 500 de ani, teiul  creşte la poalele dealului “Bocskorok hegye” din satul Leliceni, judeţul Harghita, are o înălţime de aproximativ 20 de m şi o circumferinţă de 3,9 m. El a castigat in fata unui platan din Bulgaria si al unuia din Ungaria, reusind sa obtina cele mai multe voturi din concurs.

Teiul din comuna Leliceni, judeţul Harghita, este câștigătorul concursului internaţional Arborele European al Anului.Rezultatul final al concursului a fost publicat pe pagina de internet a concursului:

  • Locul I – Teiul din Leliceni (Romania) – 23 298 voturi
  • Locul II – Platanul din Garmen (Bulgaria) – 18 374 voturi
  • Locul III – Platanul din Letenye (Hungary) – 8 836 voturi
  • Locul IV – Stejarul din Dubinné (Slovakia) – 3 403 voturi
  • Locul V – Stejarul lui Hrom (Czech Republic) – 2 312 voturi

Teiul din Leliceni a fost votat de 23.298 de persoane, pe locul doi situându-se platanul din Bulgaria, cu 18.374 de voturi. Dacă la sfârșitul concursului cele două tări erau la egalitate, după voturile invalidate am reușit să câștigăm clar. Conform organizatorului etapei din România, László Potoczky, președintele Fundației pentru Parteneriat, noi am avut 177 de voturi false, iar vecinii noștri bulgari 4621.

Trebuie felicitate toate tarile finaliste ale concursului pentru rezultatele obtinute, cat si pe toti cei ce au votat pentru copacul lor. Ideea promovată de Concursul Internaţional Arborele European al Anului este de a aduce arborii în atenţia publicului larg.

„Printr-o întrecere simplă, concursul poate schimba relaţia oamenilor cu mediul în care trăiesc şi poate atrage atenţia asupra moştenirii naturale locale. Acest proiect este un exemplu foarte bun pentru cum se poate comunica o problemă importantă, cum este biodiversitatea, publicului larg”, spune Ladislav Miko, fostul ministru ceh al Mediului.

Un aspect mai putin dezbatut al concursului este acela ca rezultatul este oarecum natural, daca tinem cont de dimensiunea populatiei tarilor participante. Astfel, conform recensamintelor efectuate in 2010,

Romania are:  21.466.174  de locuitori / 23 298 voturi
Republica Ceha:  10.515.818 de locuitori / 2 312 voturi
Ungaria 10.014,324 / 8 836 voturi
Bulgaria 7.528.103 de locuitori / 18 374 voturi
iar Slovacia 5.433.385 de locuitori / 3 403 voturi

Despre Teiul din Leliceni

Vaesta 500 de ani
înălţime: aproximativ 20 de m
circumferinţă: 3,9 m

Copacul a fost plantat probabil în prima parte a anilor 1500. Trăieşte în memoria oamenilor ca fiind dintotdeauna un arbore singuratic, care a străjuit biserica. Nu există nici-o sursă, care să arate că în acest loc ar fi existat păduri sau terenuri plantate cu copaci. Avem foarte puţine informaţii despre tei.

Trunchiul a fost înconjurat de borne îmbinate, care au fost folosite ca loc de discuţie a problemelor principale ale satului. Această tradiţie trăieşte şi în zilele noastre, doar bornele au fost schimbate cu bănci din scândură.

De-a lungul secolelor, teiul a fost martorul a multor evenimente tragice. Satul din valea Banatuş, în vecinătatea arborelui, şi a bisericii, a fost năvălit de tătari în anul 1661, care au nimicit toată localitatea. După câteva decenii s-au întors tătarii, dar biserica şi copacul au rămas şi de această dată neatinşi.

În amintirea acestui masacru, stă lângă satul actual monumentul „Véreskép”, despre care legenda zice că ricoşează glonţul inamicului şi îl ucide pe acesta. În prezent, pe vârful monumentului se află o cruce din piatră, care a împodobit biserica, atunci când aceasta încă nu avea turn. Cu ocazia construirii turnului bisericii crucea a fost transferată la acest monument, schimbându-l pe acesta dintr-un monument păgân în obiectul evlaviei creştine.

Biserica primeşte forma actuală în anul 1806, teiul bătrân rămâne în paza ei până-n prezent. Conform înregistrărilor, copacul a supravieţuit multe catastrofe naturale, care s-au abătut asupra satului. Trebuie menţionată seceta ce a început în mai 1717 și a ţinut până în septembrie 1718,  adică 17 luni.

În acest timp, nu a căzut nici un strop de ploaie, nici rouă, şi soarele a fost arzător. Fântânile şi râurile s-au uscat şi oamenii au fost nevoiţi să migreze în alte părţi. Seceta lungă nu a lăsat în viaţă plantele din împrejurimi. S-a uscat totul, numai teiul a rămas în viaţă, probabil fiindcă a fost deja înrădăcinat adânc în pământ.

În anii 1854 -1857 aşezarea a fost afectată de grindină, care a distrus culturile agricole şi a afectat biserica şi împrejurimile ei. Locul de pe deal ales pentru tei s-a dovedit a fi o alegere norocoasă, fiindcă astfel a fost ferit de mai multe incendii, care au distrus satul şi de inundaţiile din anul 1864, care i-ar fi fost fatale, dacă copacul era mai aproape de sat.

Arborele este un important simbol al regiunii. Pe lângă respectul localnicilor, a câştigat și respectul şi admiraţia autorităţilor. Datorită acestui respect, în anul 1992 a fost declarat monument al naturii, conform Registrului monumentelor judeţului Harghita. Datorită acestei protecţii şi respectului, este posibil că va păzi biserica şi satul şi de acum înainte pentru o lungă perioadă de timp.

 

About Romania Turistica

Salut Suntem echipa Romania-Turistica.ro si va oferim reteaua de bloguri Ro-Turistic.ro.

» has written 57 posts

No Comments


Linkuri Turism

  • Cazare in Eforie Nord Eforie Nord este cea mai populara statiune turistica de pe litoralul romanesc, locul in care turistii pot gasi cazare pentru toate buzunarele, de la pensiuni si hoteluri de 2 stele , pana la cele mai luxoase locatii de 4 si 5 stele. Gasiti aici tarife act 10
  • Cazare la Pensiuni in Romania Daca doriti sa gasiti o pensiune pentru a petrece un week-end la un gratar cu prietenii undeva in Romania, acesta este site-ul cel mai potrivit aici veti gasi numai pensiuni cu detalii despre dotarile locatiilor prezentate. 0
  • Cresa Toffy & Joy Cresa Toffy & Joy Braosv 0
  • Litoralul Romanesc Pe LItoral-Romania.ro se sunt prezentate numeroase oferte de cazare Hoteluri si Pensiuni de pe litoralul Romanesc. De asemenea se pot face rezervari direct la proprietari. 0
  • Pensiuni Munte Pentru cei ce cauta o pensiune la munte, Pensiuni-Montane.ro prezinta sute de oferte de cazare la pensiuni din Romania, evident in zone montane. 0